Online en hybride taalcoaching
Op deze pagina vind je verschillende voorbeelden van online & hybride taalcoaching van collega’s uit het land. Meer weten? Neem contact met ze op. Heb je ook een mooi voorbeeld? Deel het met Hanna Hosselet via hanna@hetbegintmettaal.nl.
Voorbeeld 1 – online taalcafé
Heb jij al een online Taalcafé binnen je taalcoachorganisatie? Deze tijd brengt ons de mogelijkheid om online te gaan en creatief te zijn. Ga net als de bibliotheek Oostland aan de slag met het online Taalcafé. Lees hoe zij het project opzetten en uitvoeren.
Inhoud
De bibliotheek Oostland heeft vanuit een bestaand taalcafé een online versie opgezet. Er bestaat al een Whatsappgroep waar de vrijwilligers en deelnemers van het Taalcafé met elkaar in contact zijn. In deze groep heeft iedereen uitleg gekregen over het gebruik van Zoom of Skype. Het begin was onwennig, de deelnemers hebben zich gelukkig snel aangepast.
Het Taalcafé wordt wekelijks georganiseerd. Er worden van te voren voor de vrijwilligers thema’s bedacht. Dit zijn vaak actuele thema’s zoals een persconferentie, Pasen en Koningsdag. Ook komen er thema’s voorbij zoals kunst en geschiedenis. De vrijwilligers vragen naar de interesses en de behoefte van de nieuwkomers en sluiten daarbij aan met de gekozen thema’s.
Het online taalcafé worden er gericht vragen gesteld door de vrijwilligers. De nieuwkomers sluiten aan bij het Taalcafé om te praten. Daarom is het belangrijk dat de vrijwilliger iedereen de kans geeft om dit te doen en nieuwkomers de beurt geeft tijdens het samenkomen.
Bij een ander taalcafé is ervoor gekozen om met Jitsi te gaan werken. De deelnemers krijgen wekelijks een Jitse link toegestuurd. Bij deelname hoeven de nieuwkomers dan alleen op de link te klikken op de aangegeven tijd.
Voor het online Taalcafé is er geen minimum of maximum aantal deelnemers. Het Taalcafé is toegankelijk voor iedereen en zal bij één deelnemer ook doorgaan. Om iedereen de ruimte te geven om aanbod te komen tijdens het Taalcafé wordt het maximale aantal geschat op 10 tot 12 deelnemers. De Taalcafés staan vermeld op de agenda van de bibliotheek Oostland. Wanneer een nieuwe deelnemer wil aansluiten kan hij of zij zich aanmelden bij de coördinator.
Meer weten over het project?
Voor meer informatie over het online Taalcafé, neem contact op met Kimberly Steenbergen of bekijk de website.
Voorbeeld 2 – 1 op 1 online taalcoaching
1 op 1 taalcoaching is een handige manier om toch in contact te blijven met je maatje als fysiek contact niet lukt. Bibliotheek Oostland en Stichting Piezo zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben in het kort uitgelegd hoe zij dit hebben gedaan.
Inhoud
Bibliotheek Oostland heeft een taalmaatjesproject en wordt pre corona fysiek georganiseerd. Zij hebben ervoor gekozen vanwege corona om taalmaatjes online met elkaar aan de slag te laten gaan. De meeste taalmaatjes zijn doorgegeven via Whatsapp videobellen of Skype. Met veel tips uit de Webinar Taalcoaching op Afstand konden veel vrijwilligers de eerste stappen zetten om de online taalcoaching op te pakken.
Stichting Piezo gaat uit van het principe dat vooral taal geoefend moet worden die de deelnemer direct kan toepassen en nodig heeft in het dagelijkse leven. Zo zijn er voorbeelden te noemen van videolessen met startende deelnemers die samen met de vrijwilliger wandelingen door het huis hebben gemaakt om zo samen alle gebruiksvoorwerpen te benoemen en te leren. Maar ook het dagelijkse nieuws, de begeleiding van kinderen en de zorg komen aan bod. Wat wordt behandeld is afhankelijk van wat de deelnemer al kent en weet. Nieuwe deelnemers, die zich voor het eerst aanmelden bij Piëzo, worden gekoppeld aan een taalvrijwilliger voor tijdelijke 1-op-1 begeleiding of worden toegevoegd aan een online-groepstaalcoaching in een klein groepje.
Meer weten over het project?
Voor meer informatie over het 1 op 1 taalcoaching (online), neem contact op met Kimberly Steenbergenvan de Bibliotheek Oostland.
Wil je meer weten over het 1 op 1 taalcoachingsproject (online) van stichting Piezo? Neem dan contact op met Janita Volders.
Voorbeeld 3 – online leesgroep
Doorgaan met je leesgroep maar dan online? Vrijwilligerscentrale Amstelland heeft dit project online opgezet. Lees hier hoe zij dit hebben aangepakt.
Inhoud
De vrijwilligerscentrale Amstelland organiseert twee keer per week online leesgroepen. Tijdens de online leesgroep lezen vrijwilligers en deelnemers samen een boek. Dit gebeurt via Zoom, Skype of Whatsapp video. In totaal zijn er 15 mensen actief met lezen in de leesgroepen. De vrijwilligers en deelnemers vinden het erg leuk om dit met elkaar te doen.
Meer weten over het project?
Ga naar de website van vrijwilligerscentrale Amstelland.
Deel jouw voorbeeld met Hanna Hosselet