De bibliotheek als ontmoetingsplek voor Oekraïense vluchtelingen

21 apr, 2022

Hoe breng je Oekraïense vluchtelingen in contact met locals en hoe wordt de kans op een baan voor hen vergroot? Wat is de beste manier voor locals om Oekraïners te helpen met taalcontact en begeleiding naar werk? Waarom is de combinatie van werk en taalcoaching zo belangrijk en welke rol speelt de bibliotheek hierin?


Aan de slag 

Bovenstaande vragen werden beantwoord tijdens de Webinar over de bibliotheek als ontmoetingsplek voor Oekraïense vluchtelingen en het initiatief ‘‘NetWERK’’, die Het Begint met Taal op 19 april organiseerde in samenwerking met de organisatie JobOn. De organisatie JobOn vergroot het netwerk en de vaardigheden van werkzoekend Nederland door middel van inspirerende events en online trainingen. Naast de twee sprekers, Pieter Vermeer (JobOn) en Sylvia de Groot Heupner (Het Begint met Taal), waren er zo’n 40 coördinatoren van taalhuizen en bibliotheken door heel Nederland aanwezig bij deze online informatiebijeenkomst.

NetWERK

Allereerst werd de stichting Het Begint met Taal en de organisatie JobOn voorgesteld aan de 40 aanwezige coördinatoren. Kort hierna werd het initiatief ‘‘NetWERK’’ toegelicht, inclusief de belangrijke rol die de bibliotheek hierin speelt. De bibliotheek biedt voor vluchtelingen namelijk steeds vaker (fysieke) ondersteuning dichtbij huis. De bibliotheek heeft zich door de jaren heen ontwikkeld van klassieke uitleenbibliotheek naar brede, maatschappelijke bibliotheek in het hart van de lokale samenleving. Veel taalhuizen en bibliotheken bieden taalcoaching aan nieuwkomers aan. Door deze taalcoaching verbreden de nieuwkomers hun netwerk omdat zij nieuwe contacten opdoen. Naast deze taalcoaching organiseren veel taalhuizen en bibliotheken, in samenwerking met de organisatie JobOn, bijeenkomsten voor werkzoekenden. Ondanks dat deze twee initiatieven op elkaar aansluiten zijn de taalcoaching bijeenkomsten en de bijeenkomsten voor werkzoekenden twee losse programma’s. Met het initiatief ‘‘NetWERK’’ wordt de taalcoaching gecombineerd met het thema ‘‘werk’’ om zo de Oekraïners te helpen met het zoeken van werk en tegelijkertijd met het opdoen van een groter netwerk.   


Programma

Het initiatief ‘‘NetWERK’’ streeft er dus naar dat taalhuizen en bibliotheken bijeenkomsten organiseren voor Oekraïners en locals. Deze bijeenkomsten zullen starten met een ontvangst en warm welkom in het taalhuis of de bibliotheek. Vervolgens zal de Webinar ‘‘Werken in Nederland – Hoe werkt dat?’’ van JobOn worden getoond aan de Oekraïners. Deze Webinar is gesproken in het Russisch en bevat Nederlandse ondertiteling. Hierna worden de Oekraïners en de locals in groepjes ingedeeld en gaan ze in gesprek met behulp van gesprekskaarten en het boek Werk/Spreektaal 1, verzorgd door de stichting Het Begint met Taal. Tevens is er tijdens de bijeenkomst een loopbaancoach van NOLOC aanwezig die specifieke vragen van de nieuwkomers kan beantwoorden. 


Werving

Om zoveel mogelijk Oekraïners te werven voor een eventuele bijeenkomst wordt er aangeraden om gebruik te maken van contacten met opvanglocaties, gastgezinnen, scholen en gemeenten. Ook kan de organisatie JobOn hier een handje meehelpen en is sociale media een handig hulpmiddel hiervoor. Om locals te laten weten dat zij als vrijwilliger kunnen deelnemen aan de bijeenkomst wordt er geadviseerd om contact op te nemen met de vrijwilligerscentrale, partnerorganisaties, eventuele vrijwilligers van al bestaande programma’s of wederom via sociale media kanalen. Denk vooraf goed na welk type vrijwilliger er gezocht wordt en waarom, zodat dit strategisch aangepakt kan worden. 


Waarom meedoen?

Door jouw plaatselijke bibliotheek of taalhuis aan te bieden als ontmoetingsplek voor Oekraïense vluchtelingen, bied je Oekraïners, en later andere nieuwkomers, aanbod waar ze verder mee kunnen. Ook werf je nieuwe vrijwilligers die later eventueel kunnen doorstromen naar ander aanbod. Daarnaast promoot je de plaatselijke bibliotheek voor, tijdens en na de bijeenkomst. Oekraïners hebben dankzij deze bijeenkomsten beter zicht op hun kansen op werk en hoe zij hun netwerk het best kunnen uitbreiden. Tot slot weten locals beter hoe zij de Oekraïense vluchtelingen kunnen helpen met taalcontact en begeleiding naar werk.  


Enthousiast?

Ben jij nou ook enthousiast geworden over het organiseren of bijwonen van een bijeenkomst voor Oekraïense vluchtelingen in jouw plaatselijke bibliotheek of taalhuis, of heb je een vraag hierover? Schroom niet en stuur een mailtje naar een van onderstaande mailadressen:


JobOn - Pieter Vermeer, directeur pieter@jobon.nl

Het Begint met Taal - Sylvia de Groot Heupner, directeur sylvia@hetbegintmettaal.nl



Foto: NetWERK-avond in Bibliotheek Z-O-U-T

Gerelateerde berichten:

Vacature Communicatiemedewerker
Vernieuwde handreiking over Kwaliteit van taal in de inburgering
Hanna Hosselet: Samenwerken als sleutel tot succes
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.