Het Begint met Taal sluit zich aan bij Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid 

28 sep, 2023

Tijdens de landelijke opening van de Week tegen Eenzaamheid op woensdag 26 september heeft Het Begint met Taal zich officieel aangesloten bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, een initiatief van het ministerie van VWS. Daarmee slaan we samen met bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen de handen ineen om eenzaamheid te verminderen. 


Eenzaamheid onder nieuwkomers 

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opende op 27 september 2023 de jaarlijkse Week tegen Eenzaamheid. Hét moment voor Het Begint met Taal om zich officieel aan te sluiten bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Het Begint met Taal is de eerste aangesloten organisatie die zich richt op eenzaamheid onder specifiek nieuwkomers. En dat terwijl eenzaamheid juist onder déze groep een veel voorkomende uitdaging is. 


Meedoen in de samenleving 

Taalvrijwilligers die contact hebben met nieuwkomers, zien dat de drempel om zomaar iemand aan te spreken voor nieuwkomers vaak hoog is. De taalvrijwilligers en Kletsmaatjes die via taalcoachorganisaties aan de slag gaan met het oefenen van de Nederlandse taal met nieuwkomers, maken een belangrijk verschil in de strijd tegen eenzaamheid. Sylvia de Groot Heupner, directeur Stichting Het Begint met Taal, zette in aanwezigheid van Leila Prnjavorac, ambassadeur van Het Begint met Taal, haar handtekening onder de intentieverklaring. Sylvia: “Veel nieuwkomers kennen geen Nederlanders. Daardoor kunnen ze de taal niet oefenen, waardoor het weer moeilijk is een netwerk op te bouwen. Een vicieuze cirkel die we met taalcoaching, taalcafés en kletsmaatjes willen doorbreken.” 


Ervaringen uitwisselen

Als landelijk platform ondersteunt Het Begint met Taal zo'n 230 organisaties, verspreid over ruim 500 locaties. Zij bieden fysieke taalmaatjes, taalcafés en conversatiegroepjes aan. Met Kletsmaatjes gebeurt dit online: door het hele land worden taalvrijwilligers aan nieuwkomers gekoppeld voor laagdrempelige online ontmoetingen. “Door ons aan te sluiten bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid willen we graag in contact komen met gemeenten, werkgevers en andere organisaties die voordeel kunnen hebben van onze taalcoachprogramma’s,” vervolgt Sylvia. “Ook vinden we het belangrijk om ervaringen uit te wisselen en ervoor te zorgen dat organisaties elkaar beter weten te vinden.” 


Klein gebaar, groot verschil

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): “Eenzaamheid voorkomen en verminderen is een grote opgave. We moeten ons realiseren dat veel mensen zich eenzaam voelen. Praten over eenzaamheid doen we liever niet. Daarom is het zo geweldig dat honderden gemeenten, organisaties en bedrijven zich voor het thema ‘Eén tegen eenzaamheid’ inzetten om de trend van eenzaamheid te doorbreken. Lokaal, in de wijk, aan de voordeur is waar we contact maken met mensen en omzien naar elkaar. Een klein gebaar kan het verschil maken.”


Taalcoaching voor laagdrempelig contact 

Dat taalcoaching de drempel verlaagt om met Nederlanders in contact te komen, wordt bevestigd door kletsmaatje Sinan (uit Turkije): “Toen ik met mijn kletsmaatje begon te spreken, durfde ik niet te spreken bij de supermarkt of gemeente. Maar nu kan ik bellen met andere mensen en praten met iedereen. En ik voel me heel rustig nu.” Ook onder Nederlanders zorgt taalcoaching voor heel waardevol contact. Zo zijn Sinan en zijn kletsmaatje Charlie met elkaar bevriend geraakt. Charlie vertelt: “Ik vind het heel leuk dat we op deze manier met elkaar in contact zijn gekomen. We zien elkaar ook buiten de gesprekken om en zijn vrienden geworden. Dat vind ik ook heel gezellig.” 

Gerelateerde berichten:

Vacature Communicatiemedewerker
Vernieuwde handreiking over Kwaliteit van taal in de inburgering
Hanna Hosselet: Samenwerken als sleutel tot succes
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.