Kletsmaatjes: van noodgreep naar nieuwe kansen

27 mei, 2021

BLOG van directeur Sylvia de Groot Heupner

Wie had dat een jaar geleden gedacht? Een initiatief uit nood geboren, in een tijd dat ontmoetingen schaars en onmogelijk werden en met als uitgangspunt dat het tijdelijk was. Nu, ruim een jaar later heeft Kletsmaatjes haar bestaansrecht bewezen en lijkt het erop dat deze laagdrempelige, online vorm van taalcoaching een blijvertje is. Naast dat het programma nieuwkomers en vrijwilligers enorm veel oplevert, bereiken we ook nieuwe doelgroepen, zoals jongeren en bedrijven!


Toen in maart 2020 het land op slot ging en elkaar fysiek ontmoeten niet meer kon, lanceerden wij Kletsmaatjes. Onze achterliggende gedachte: door de coronamaatregelen vielen dagelijkse (praat)contacten voor nieuwkomers weg en veel mensen wilden ‘iets voor een ander doen’ in deze uitdagende tijd. Hoe mooi zou het zijn als we als landelijke organisatie onze slagkracht konden inzetten om mensen over het hele land met elkaar te koppelen? En zo geschiedde: na een half jaar had Kletsmaatjes 1.000 koppels en 30 coordinatoren, na een jaar waren er maar liefst 2.000 koppels. Ons concept wist zelfs het bedrijfsleven te bereiken. 


“Dit Kletsmaatjes-certificaat hebben wij samen gewonnen. Ik ga hem inlijsten. Mijn eerste succes in Nederland!” (deelnemer Kletsmaatjes)


Kletsmaatjes leerde ons dat Nederland veel jonge mensen telt die zich vrijwillig willen inzetten voor een ander. En dat online voor hen niet beperkend maar juist motiverend werkt. Een belangrijk inzicht, want bij taalcoaching is de behoefte vele malen groter dan het aanbod. Uit onderzoek van taleninstituut ITTA in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek en Stichting Het Begint met Taal blijkt dat veel laaggeletterde anderstaligen met een taalvraag niet bereikt worden. In de ideale wereld zou Kletsmaatjes kunnen bijdragen aan het verkleinen van het gat tussen vraag en aanbod. 


We zijn nu op een belangrijk moment aangekomen. Om Kletsmaatjes écht toekomstbestendig te maken, willen we online taalcoaching nog duidelijker positioneren naast fysieke 1 op 1 taalcoaching en taalcafés. Zodat we als netwerk meer mensen bereiken. Ook willen we precies weten wat wel en wat niet werkt en helder zicht krijgen op de impact van wat we doen. Zo willen we onze 10 succesfactoren voor effectieve taalcoaching naast de aanpak van Kletsmaatjes leggen en bepalen wat er nog beter kan.


Ik zie op dit moment in elk geval twee stippen op de Kletsmaatjes-horizon. Met Kletsmaatjes Lokaal – uitgevoerd door lokale organisaties die taalcoaching bieden – willen we ons concept nog sterker verankeren door heel het land. En door Kletsmaatjes bij nog meer bedrijven uit te rollen, geven we nog meer vrijwilligers en nieuwkomers de kans elkaar digitaal te ontmoeten en bieden we werkgevers een handige tool voor goed werkgeverschap en hun MVO-beleid. 


Kletsmaatjes was nooit een succes geworden zonder de fantastische inzet van de vele vrijwilligers. Vol enthousiasme en ondernemerschap zijn we dit avontuur begonnen. En we zijn nog lang niet klaar, want de wachtlijst met nieuwkomers die op zoek zijn naar een kletsmaatje wordt met de dag langer. Wil je iets betekenen? Help ons door Kletsmaatjes onder de aandacht te brengen in je netwerk, bij je vrienden, op je werk. Zodat we nog veel meer mensen aan elkaar verbinden!

>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.