“Laat de impact zien, maak taalcoaching bekender”

07 sep, 2021

Wanneer is taalcoaching nu écht succesvol voor nieuwkomers en vrijwilligers? In de ’10 succesfactoren voor effectieve taalcoaching’ die Stichting Het Begint met Taal opstelde staan de belangrijkste voorwaarden beschreven. Je ziet als coördinator ermee waar je staat en wat je wilt leren. Vandaag speciale aandacht van Adviseur taalcoaching Hanna Hosselet voor succesfactor 5: ‘Laat zien welke impact taalcoaching heeft’.


“Het waren gezellige maar vooral ontzettend inspirerende bijeenkomsten: de drie vertelsessies die Het Begint met Taal onlangs samen met trainer Robert te Pas organiseerde voor ons taalcoachproject Kletsmaatjes. Tijdens de eerste sessie ontvingen we zes Kletsmaatjes-koppels. Sessie twee was bestemd voor alleen vrijwilligers en bij sessie drie ontvingen we juist deelnemers. We wisselden uit wat taalcoaching voor iedereen betekent. Hoe het ieders leven en dat van anderen verrijkt.”

Positief gevoel

Soms herkenden de aanwezigen zichzelf in elkaars verhalen, soms juist helemaal niet. In alle gevallen leverde het luisteren naar elkaar handvatten op. En samen praten over taalcoaching versterkte het positieve gevoel over wat we aan het doen zijn. Een van de vrijwilligers vertelde dat hij door Kletsmaatjes tijdens familiegesprekken over vluchtelingenbeleid nu iets gefundeerds kan inbrengen. ‘Het begrip ‘vluchteling’ heeft voor mij een gezicht gekregen’.” 

Elke vrijwilliger is ambassadeur

“We stonden ook uitgebreid stil bij hoe we die onomstotelijke kracht en impact van taalcoaching met onze omgeving kunnen delen. Want hoe meer we dat doen, hoe bekender taalcoaching wordt en hoe meer we voet aan de grond krijgen. En dat is natuurlijk wat we willen! Iedere positieve vrijwilliger of deelnemer is in feite ambassadeur van waar we zo heilig in geloven: de combinatie van enerzijds elkaar ontmoeten en informeel de taal oefenen als kracht van de vrijwilliger, met anderzijds het formeel leren onder begeleiding van een docent.En die overtuiging willen we natuurlijk graag delen met iedereen; familie, vrienden, maar ook met gemeentes en interessante potentiële samenwerkingspartners.”

Goede ideeën

“Vertelsessies zijn wat mij betreft een nieuw, prachtig en diepgaand middel om samen te bedenken hoe we mensen kunnen laten zien wat het belang van taalcoaching is en wat het oplevert voor nieuwkomers en vrijwilligers. Tijdens onze Vertelsessies borrelden er al verschillende ideeën op: organiseer groepsbijeenkomsten voor vrijwilligers, zet deelnemers zelf in als vrijwilligers bij bijvoorbeeld sportevenementen en deel ervaringen in video’s. Lekker praktisch!” 


  • Wil je zelf ook een Vertelsessie organiseren? Wij denken graag mee en bieden ondersteuning! Neem contact op met hanna@hetbegintmettaal.nl
  • Hier vind je alle 10 succesfactoren voor effectieve taalcoaching op een rij
  • Duik ook eens in onze e-learningles ‘Word ambassadeur’, waarin je tips vindt hoe je als taalvrijwilliger anderen kunnen enthousiasmeren voor taalcoaching! De les is onderdeel van de e-learning “Verdieping”. Deze is beschikbaar voor taalvrijwilligers en coördinatoren van bij Het Begint met Taal aangesloten organisaties. 

 

Gerelateerde berichten:

Vacature Communicatiemedewerker
Vernieuwde handreiking over Kwaliteit van taal in de inburgering
Hanna Hosselet: Samenwerken als sleutel tot succes
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.