Oekraïners en Nederlanders ontmoeten elkaar in de bieb!

13 jul, 2022

Nederland vangt meer dan 60.000 Oekraïense vluchtelingen op. Veel bibliotheken organiseren bijeenkomsten waarbij Oekraïners en vrijwilligers de taal oefenen en in gesprek gaan over werken en solliciteren in Nederland. Zij krijgen daarbij ondersteuning van Stichting Het Begint met Taal en Stichting JobOn, twee landelijke organisaties met expertise op deze terreinen. “Dit is dringend nodig” zegt Adelina Potrymay, projectleider bij JobOn en zelf Oekraïens. “Veel Oekraïners lezen de hele dag nieuws en hebben veel stress. Mensen ontmoeten en aan het werk gaan geeft de broodnodige afleiding. Maar hoe pak je dat aan als je de weg niet kent?”



Taalcoaches én jobcoaches

“Nederlanders ontmoeten is voor de Oekraïners die ik spreek enorm belangrijk”, vertelt Adelina. “Mensen zijn zo blij om even weg te zijn van hun problemen en aan iets anders te kunnen denken. Het geeft als het ware frisse lucht. Ook is het heel belangrijk dat mensen een realistisch beeld krijgen van hun mogelijkheden in Nederland. Door de combinatie van taalcoaches en jobcoaches kunnen mensen zowel oefenen met de taal als een realistisch beeld krijgen van hun kansen op werk in Nederland. Netwerken gaat bijvoorbeeld heel anders in Nederland. Dat moeten mensen leren. Het is hier belangrijk dat je veel praat met mensen over wat je kunt en jezelf daarbij duidelijk presenteert. Daarvoor heb je taal nodig, maar ook contacten en ingangen. Vrijwilligers, jobcoaches en taalcoaches helpen daarbij.” 

Grote behoefte aan informatie en inspiratie

Adelina is net terug van een bijeenkomst in de bibliotheek in Groningen, daarvoor was ze in Bovenkarspel en Doorn. Ze zag mooie contacten ontstaan tussen mensen, zoals een restauranthouder uit Kiev die via via in contact kwam met een restauranthouder uit Groningen. “Ook zag ik echt de dankbaarheid in hun ogen. Mensen kregen weer hoop doordat ze met elkaar in gesprek gingen over hun jeugd. Er werden contactgegevens uitgewisseld en vervolgafspraken gemaakt”, aldus Adelina. Overduidelijk was: dit smaakte voor alle aanwezigen naar meer!

In gesprek over werken in Nederland
Voordat JobOn en Het Begint met Taal de handen inéén sloegen en het programma NetWERK bedachten, waren bibliotheken al actief voor nieuwkomers op het gebied van taalcoaching en werk. Alleen waren dit aparte programma’s. Voor het oefenen van de Nederlandse taal kunnen nieuwkomers terecht bij de taalcafés en taalmaatjes en benutten ze de ondersteuning van Het Begint met Taal. Voor mensen die inspiratie willen opdoen voor hun (nieuwe) loopbaan organiseren ze bijeenkomsten via JobOn. Maar de combinatie van taalcoaching en werk bestond nog niet.


Juist voor Oekraïners is dit erg relevant: zij mogen al gelijk vanaf aankomst in Nederland werken en hebben daardoor veel vragen over hoe werken in Nederland werkt, wet en regelgeving, enzovoort. Pieter Vermeer van JobOn: “Nieuwkomers lopen tegen allerlei praktische zaken aan. Ons doel is dat Oekraïners beter zicht krijgen op hun werkkansen in Nederland.” Sylvia de Groot Heupner van Het Begint met Taal vult aan: “Contact met Nederlanders is van onschatbare waarde om de taal te kunnen leren als nieuwkomer. En het is enorm leuk voor vrijwilligers zelf om te doen: je leert allebei!”



Doe mee als bibliotheek!

Alle bibliotheken in Nederland kunnen gebruikmaken van het programma NetWERK en nuttige webinars, gesprekskaarten en loopbaantips. “Vooral doen!”, zegt Adelina tegen alle bibliotheken. “Mensen zijn zo enorm dankbaar, eigenlijk zouden alle bibliotheken dit moeten doen. Ik hoop echt dat het gaat lukken!”

Wil je meer informatie?
Neem contact op met Petra van der Vlugt via petra@jobon.nl.

Gerelateerde berichten:

Vacature Communicatiemedewerker
Vernieuwde handreiking over Kwaliteit van taal in de inburgering
Hanna Hosselet: Samenwerken als sleutel tot succes
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.