Statushouders ervaren een warm welkom als ze net in Nederland zijn maar daarna verloopt het contact met Nederlanders moeizamer. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Discriminatie en uitsluiting staan verbinding in de weg. Nieuwkomers ervaren soms ook dat er minder tolerantie is omdat ze de Nederlandse taal niet goed beheersen.
Het onderzoek werd door onderzoeksbureau Labyrinth in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam uitgevoerd onder Syrische en Eritrese statushouders. Zij zijn veelal vanaf 2014 in Nederland komen wonen. De resultaten zijn nu gepubliceerd in het rapport Open armen en dichte deuren. Het onderzoek beschrijft de positieve start die statushouders ervaren, waarbij ze zich welkom en geaccepteerd voelen. Maar de onderzoekers concluderen ook dat op de lange termijn meer nodig is om volwaardig mee te doen en zich verbonden te voelen met Nederland(ers).
Taalfouten
Het contact met Nederlanders na het warme welkom verloopt vaak moeizamer. Nieuwkomers voelen zich dan ook niet vanzelfsprekend verbonden met hun nieuwe landgenoten. Ze krijgen te maken met discriminatie of en merken ook dat de tolerantie voor een minder dan perfecte beheersing van het Nederlands soms klein is. Het wordt niet altijd gewaardeerd als je je best doet om Nederlands te spreken, geven ze aan. Door taalfouten of het praten met een accent worden ze niet voor vol aangezien.
Taalcoach
Sommige respondenten laten weten dat ze, terwijl ze de Nederlandse taal nog niet goed machtig waren, toch contact hebben gelegd met buren en hun om hulp durfden te vragen als dat nodig was. Anderen hebben via hun taalcoach een vrijwilligersbaan gevonden om op die manier meer in contact te komen met autochtone Nederlanders.
Lagere drempels
Opvallend is ook dat nieuwkomers het makkelijker vinden om contact te leggen met andere Nederlanders met een migratieachtergrond (anders dan die van hen zelf) dan met autochtone Nederlanders. Respondenten hebben het gevoel dat deze Nederlanders eerder bereid zijn om het contact aan te gaan. De drempels zijn lager.
Je vindt het onderzoek hier