Hoe profiteer je als werkgever van de talenten van werknemers met een migratie-achtergrond? Hoe zorg je voor draagvlak voor collega’s met een andere moedertaal en cultuur? Waar vind je ze en hoe behoud je ze? En welke tips en tricks zijn er rond taal en interculturele verschillen op de werkvloer?
Tweede keer
Over deze vragen gingen zo’n 50 werkgevers met elkaar in gesprek op 2 december 2019. De netwerkbijeenkomst over etnisch-inclusief werkgeven werd voor de tweede maal georganiseerd door en bij Berenschot samen met Het Begint met Taal, landelijk platform voor taalcoaching aan anderstaligen en de Utrechtse taalcoachorganisatie Taal Doet Meer. Ditmaal sloten ook Wij 3.0 en No-Limits als organisator aan, om in aansluiting op het evenement werkgevers de kans te bieden om – heel laagdrempelig en onder begeleiding – hun bedrijf open te stellen voor veelbelovende job-ready kandidaten met een academische opleiding in een ander land.
Succesverhalen
Allereerst legden Bart Hoex en Ingrid Beukman van Berenschot uit welke stappen zij onder het motto ‘kansen voor iedereen’ in hun eigen organisatie gezet hadden om meer etnische diversiteit in het team te realiseren. Vanuit deze ervaringen heeft Berenschot nu zelfs een leergang ontwikkeld waarvan andere werkgevers kunnen profiteren.
Daarna inspireerden enkele zeer persoonlijke succesverhalen. Ramit Parsa, door Sharam Nowroozbaygi bij de Rabobank aangesteld, benadrukte hoe belangrijk het hebben van een netwerk is om werk te vinden. En Alexander Wingelaar van de Triodos Bank bekende dat hij tijdens een simpel netwerkgesprek met Oksana Stravinski bedacht: zo’n talent ga ik niet doorverwijzen, die wil ik zelf binnenhalen, al moet ik er een niet-bestaande positie voor creëren. Lees Oksana’s verhaal hier.
Vervolgens verontschuldigde Hans Pieters van No-Limits zich dat hij geen talenten had meegebracht omdat “die aan het werk waren”. Hans vertelde hoe hij zelf enkele hoogopgeleide jongeren met een migratie-achtergrond, gedesillusioneerd over hun werkkansen in ons land, succesvol aan werk had geholpen.
Thematafels
Met deze mooie voorbeelden als inspiratie verdeelden de aanwezigen zich daarna over thematafels om, na een korte inleiding, samen de antwoorden te vinden op de vragen die aan het begin geschetst zijn. Het Begint met Taal leidde het thema ‘taal(coaching) op de werkvloer’ in. Na twee rondes kwam iedereen weer bij elkaar en werden de belangrijkste bevindingen gedeeld. Deze zijn trouwens op te vragen bij de organisatoren van de bijeenkomst.
Ontmoet zelf die talenten in een netwerktraject
Na al die succesverhalen en inspiratie was er ook een concreet aanbod: doe als werkgever mee aan een laagdrempelig, 6-weeks netwerktraject en ontmoet bijzondere talenten met een migratie-achtergrond op jouw eigen werkvloer. Laat ze een middag meelopen op een afdeling, oefen een sollicitatiegesprek, lunch samen – deze talenten echt ontmoeten is zoveel impactvoller dan beleidsintenties over ze schrijven! Als werkgever word je in dit traject begeleid door Berenschot-adviseurs. De talenten zelf zijn al voorbereid door de ervaren experts van Taal Doet Meer en Wij 3.0 via het Eigen Kracht-programma (lees hier meer). Het traject start eind januari 2020. Op het Congrestival 2.0 dat No-Limits op 31 maart 2020 organiseert zal dit traject worden afgesloten.
Eigen Kracht – Doe mee!
Tijdens de smakelijke lunch konden de werkgevers de Eigen Kracht-talenten van het netwerktraject al ontmoeten, zoals farmaceuten, bio-engineers, een HR-manager en IT-specialisten. Enkele werkgevers meldden zich daardoor direct aan voor het traject.
Ook interesse om als werkgever mee te doen? Neem voor meer informatie contact op met melissa@taaldoetmeer.nl.