Waarom taalcoaching in de inburgering hoort en hoe je dit aanpakt als gemeente

26 nov, 2019

Taalcoaching in de inburgering – waarom is de inzet van taalvrijwilligers zo belangrijk in de nieuwe wet? En hoe kun je dat als gemeente slim organiseren? Stichting Het Begint met Taal deelt graag haar expertise met gemeenten. Dit deden we o.a. tijdens de conferentie over de inburgering van Binnenlands BestuurTopTaal en Nieuwkomers aan de Slag op 18 november 2019. Lees hier meer over hoe je als gemeente slim gebruik kunt maken van ons unieke netwerk van zo’n 170 organisaties met 400 taalcoachlocaties.

Waarom hoort taalcoaching in de inburgering?

Inburgeraars worden het snelst taalvaardig in het Nederlands door de combinatie van goed onderwijs én veel oefenen in de praktijk, zo toont onderzoek aan. Taalcoaching biedt de broodnodige herhaling. Alleen het volgen van formele inburgeringslessen is niet genoeg om een taal ook echt te spreken en te begrijpen. De inzet van taalvrijwilligers die buiten het klaslokaal de taal oefenen, is een must.

Lees hieronder de 5 redenen:

1.Taalvrijwilligers zijn in alle routes van toegevoegde waarde   

  • Reguliere route: Wekelijks ontmoeten de inburgeraar en getrainde taalvrijwilliger elkaar en oefenen met name de luister- en spreekvaardigheid. Dankzij deze ondersteuning haalt de inburgeraar (sneller) zijn examens.
  • Onderwijsroute: Iedere jonge nieuwkomer spreekt wekelijks af met een getrainde Taal & Toekomstvrijwilliger om taal te oefenen én te oriënteren op toekomstig werk en opleiding. Zodat de jongeren hun kansen op een baan, stage of opleiding vergroten.
  • Z-route: Tijdens de wekelijkse ontmoetingen biedt de taalvrijwilliger hele concrete, praktijkgerichte ondersteuning aan de inburgeraar die past bij wat hij/zij nodig heeft. Een resultaat na een traject is dat de inburgeraar bijvoorbeeld zelfstandig schoolgesprekken, huisartsbezoeken of gesprekken op een (vrijwilligers)werkplek kan voeren.

2. Taalcoaching is bewezen effectief

  • Inburgeraars worden sneller en beter taalvaardig dankzij de hulp van taalvrijwilligers. Door het extra oefenen buiten de les beklijft wat die inburgeraars op school geleerd hebben veel beter.
  • Door in een informele omgeving te oefenen bouwen inburgeraars meer zelfvertrouwen op om de taal ook echt te gebruiken.
  • Inburgeraars vergroten hun sociaal netwerk door wekelijks in contact te zijn met een vrijwilliger en zijn/haar omgeving. Tijdens de gesprekken komen mensen al pratende achter de ingewikkelde omgangscodes die niet in boeken staan.
  • Dankzij de inzet van taalvrijwilligers participeren inburgeraars sneller naar (vrijwilligers)werk. Taalcoaching is ook zeker geschikt om sollicitatiegesprekken of werknemersvaardigheden te oefenen.

3. Infrastructuur ligt er al

Op meer dan 390 locaties zijn taalcoachactiviteiten te vinden. Het is dan ook makkelijk taalcoaching te benutten in de diverse leerroutes en te verbinden aan formele educatie.

4. Kwaliteit van taalvrijwilligers

Taalcoachorganisaties werken hard om de kwaliteit van taalvrijwilligers te waarborgen. Ze trainen hun vrijwilligers, gebruiken speciaal taalcoachmateriaal, wisselen uit met collega’s in het land en werken samen met tal van lokale partners, zoals taalscholen. Wij geven advies aan taalcoachorganisaties over de criteria waaraan taalcoaching moet voldoen om effectief te zijn.

5. Taalcoaching is kostenefficiënt

Taalcoaching is relatief goedkoop, omdat er voornamelijk met vrijwilligers wordt gewerkt. Financiële middelen zijn wel nodig voor trainingen, materiaal en een (betaalde) coördinator die zorgt voor de werving, begeleiding, training, monitoring en resultaatmeting van alle taalkoppels. Let op: taalcoaching is geen vervanging voor de formele inburgeringslessen.

Hoe benut je taalcoaching als gemeente?

Wilt je als gemeente voor inburgeraars een volledig taalaanbod organiseren dat bewezen effectief, kostenefficiënt en laagdrempelig is? Volg dan deze adviezen:

  1. Neem taalcoaching op in de aanbesteding.
    Maak als gemeente zelf afspraken met taalcoachorganisaties of zet in het bestek dat taalaanbieders samenwerken met een taalcoachorganisatie. Een goede samenwerking tussen taalaanbieders en taalcoachorganisaties zorgt dat leren en oefenen beter op elkaar zijn afgestemd. Neem contact met ons op voor good practices.
  2. Maak gebruik van het taalcoachnetwerk.
    In meer dan 200 gemeenten zijn al taalvrijwilligers actief. Wilt u meer weten over uw gemeente? Vind hier een volledig overzicht van alle organisaties.
  3. Benut de kwaliteitsinstrumenten die er voor taalcoaching zijn.
    Een goede kwaliteit van taalaanbod, waaronder taalcoaching, is essentieel voor het behalen van succesvolle inburgeringstrajecten. Gelukkig zijn er al tal van materialen, trainingen en tools ontwikkeld die de kwaliteit van taalcoaching verbeteren. En is er een praktijkgerichte tool voor het monitoren van taalcoachtrajecten (Tool voor Taalcoaching), die past bij het karakter van vrijwilligerswerk. Benut deze expertise.
  4. Vraag om advies.
    In ons netwerk is veel expertise aanwezig over participatiegericht de Nederlandse taal leren voor hele diverse inburgeraars. Gebruik deze kennis en neem contact met ons op.

Gerelateerde berichten:

Vacature Communicatiemedewerker
Vernieuwde handreiking over Kwaliteit van taal in de inburgering
Hanna Hosselet: Samenwerken als sleutel tot succes
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.