Blog van Sylvia de Groot Heupner, directeur van Stichting Het Begint met Taal
“Als één ding afgelopen jaar duidelijk werd, is het wel hoe onmisbaar contact is. Mensen hebben elkaar nodig. Contact is essentieel om een gezond leven te leiden. De koning vatte het mooi samen: “Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel”. Ook voor nieuwkomers is contact essentieel: om een nieuwe taal te leren en je thuis te voelen heb je andere mensen nodig.”
“Want hoe spreek je je buurvrouw aan, ga je naar de dokter, doe je boodschappen, vind je werk en word je onderdeel van de samenleving als je de Nederlandse taal onvoldoende beheerst? Door de corona-maatregelen is contact een grote uitdaging met alle gevolgen van dien voor de integratie van nieuwkomers, concludeerden onderzoekers van de RUG onlangs. Zij stellen zelfs dat “de integratie van nieuwkomers op dit moment bijna stilstaat”.”
“Ook als taalcoach-netwerk stonden we afgelopen jaar voor een pittige uitdaging. De groep nieuwkomers en vrijwilligers die geïsoleerd raakte en voor wie taalcoaching belangrijk was nam toe, terwijl hen bereiken juist lastiger werd. Fysieke ontmoeting was immers het uitgangspunt bij taalcoaching. Kon dat wel online?”
“We zaten niet bij de pakken neer maar gingen aan de slag. Met als uitgangspunt: wat kan wel? Hoe zorgen we dat we mensen verbinden die elkaar – juist nu – keihard nodig hebben? Heel snel na de eerste lockdown ontstonden allerlei vernieuwende initiatieven: wandeltaalcoaching, online taalcafés, online 1-op-1 gesprekken en ons ‘eigen’ initiatief Kletsmaatjes.”
“Ondanks de beperkingen van de corona-maatregelen, werden we uitgedaagd om te denken in mogelijkheden. Samen ontdekten we met welke vele manieren we nieuwkomers en vrijwilligers op een laagdrempelige manier (want online!) in contact te brengen. Er vormden zich maar liefst 1.500 koppels van Kletsmaatjes en nieuwkomers en we realiseerden ons dat we – juist dankzij de factor ‘online’ als noodoplossing – een heel nieuwe doelgroep van vrijwilligers aanboorden. Wie had dat gedacht. De veerkracht van alle 180 taalcoach-organisaties en duizenden vrijwilligers laat zien dat er altijd mogelijkheden zijn. Laat 2020 een inspiratie zijn voor de toekomst en zet deze vernieuwingsdrift door!”
In 2021 zetten we onze tanden in:
- ons nieuwe vrijwilligers-managementsysteem Match, waarmee het koppelen, monitoren en evalueren van de trajecten makkelijker wordt
- het kersverse SpreekTaal 3, met handzaam en informeel oefenmateriaal voor anderstaligen op A2-B1 niveau
- het vormen van nog meer koppels en het doorontwikkelen van Kletsmaatjes, zowel op lokaal niveau met bestaande taalcoach-organisaties, als met bedrijven en scholen die we willen enthousiasmeren om mee te doen
- de voorbereiding op de invoering van de nieuwe Wet Inburgering. Ook hier liggen mooie kansen om taalcoaching te benutten en zo via het oefenen van de taal de contacten en netwerken van nieuwkomers te vergroten!
“We wensen iedereen een goede start van het nieuwe jaar, dat wat ons betreft in het teken mag staan van stabiliteit en innovatieve initiatieven met altijd als voornaamste doel: met elkaar in contact blijven!”
Warme groeten,
Het team van Het Begint met Taal: Sylvia, Elise, Samira en Bastiaan